Motljusskydd, bajonettfattning eller universalfattning?

Motljusskydd är ett väldigt användbart fototillbehör, men hur och var monterar man egentligen dit det på kameran? Ska man ha bajonett- eller universalfattning?

Ja, ska man välja bajonettfattning eller universal? Skillnaden mellan dessa är vart motljusskyddet fästes.

På ett motljusskydd med bajonettfattning så fästes det på objektivet men på ett universal- motljusskydd så fästes det i filtergängan.
Alltså måste du veta ditt objektivs filtermm för att kunna använda ett universal-motljusskydd. Ett universal-motljusskydd fästes där du skruvar dit dina filter. Vet du vad dina filter har för mått vet du också vad du ska ha för mått på ditt motljusskydd.

Motljusskydd med bajonett fattning fungerar bara till det objektivet det är tillverkat för, möjligtvis fungerar det även för liknande objektiv av samma märke men det är inte säkert. Universalmotljusskydd kan däremot användas på alla objektiv med samma filterdiameter.

Nedan kan ni se bilder på ett motljusskydd med bajonettfattning och ett med universalfattning.


Här ser ni ett motljusskydd med bajonettfattning.


Här ser ni ett motljusskydd med universalfattning. Man kan se skruvgängorna som är likadana som på filter.

Av Malin Wallberg
www.mwphotos.se

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *