Motljusskydd fungerar ungefär som en keps

Man kan säga att ett motljusskydd är ungefär som en keps. Tänk dig att du ser framåt, och har solen i ögonvrån. Sätter du på dig en keps stör inte solen längre (man klarar åtminstone av att se något). Motljusskyddet är som en keps för kamerans öga – linsen!

Detta motljusskydd passar till alla objektiv med filtergängan 58mm. Det kommer från kamda.se.

Motljusskydd gör så att risken för att få lensflares (ljusöverstrålning, ljusprickar) i din bild minskar. Det som gör att det blir lensflares i bilden är att ljus kommer snett in i linsen.
Man får ju ingen lensflare om man håller kameran rakt mot solen men kommer solen från sidan eller kanske snett uppifrån ökar risken för fula fläckar i din bild (självklart finns det bilder då det passar fint med en lensflare!).

På bilden nedan ser ni att det är väldigt ljust, och ett ganska stort område runt solen är utbränt (helt vitt). På trädet ser ni också en ljusprick.

På denna bilden (nedan) har jag använt ett motljusskydd och som ni ser så är himlen mer blå och bilden är i det stora hela mörkare. Ljuspricken i trädet har är inte så intensiv heller. Motljusskyddet ha ”skurit” ljusstålarna så att bilden blev skarpare och inte lika ljus.

Av Alma Bengtsson

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *