Motljusskydd förhindrar reflexer & solstick

Hur reflekteras ljuset?

De ljus som kommer in framifrån objektivet reflekteras inte in i objektivet, bara de ljus som kommer från sidorna. Ljuset som ligger utanför motivet som kommer från t.ex. solen, lampor, studioblixtrar m.m., kallas för ströljus. Ströljus kan ge reflexer i bilden och påverkar bildens kvalité till det sämre.

Varför motljusskydd?
Ett motljusskydd tar bort de ljus som kommer in från sidorna mot objektivet & förhindrar reflexer & solstick (ringar i olika färger) på bilden. Om du fotograferar ute så kan du alltid ha på skyddet för att få bättre bilder och skydda objektivet för stötar mot främre delen av objektivet, regn & smuts.

Vilken storlek ska jag ha?
För att vara på den säkra sidan när du väljer motljusskydd så ska du se till att det är tillverkat specifikt för ditt objektiv i fråga, annars så skyddar det inte lika bra som det kunde ha gjort. Eller så riskerar du att skyddet går för långt & kan orsaka vinjettering (mörka kanter på bilden).

Det finns cirkulära & ”tulpanformade” motljusskydd. Om man vill ha ett cirkulärt motljusskydd så ska det inte vara längre än vad det kortaste tulpanformade skyddet är, så motljusskyddets funktion på det cirkulära skyddet blir sämre efter som det inte skyddar lika mycket mot snett infallande ljus utanför bildvinkeln som det tulpanformade gör.

Anledningen till att det tulpanformade skyddet är bättre är för att det helt enkelt skyddar mot mer ljus. Men det cirkulära skyddet fungerar utmärkt på långa teleobjektiv, då det inte spelar så stor roll eftersom bildvinkeln är så snäv.

Bilder med & utan Motljusskydd
Bilder med & utan Motljusskydd

Av: Julia S.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *