Varför motljusskydd?

Motljusskydd är något du sätter på ditt objektiv för att skydda det mot starka ljuskällor som kan försämra dina bilder. Solen kan vara en sådan ljuskälla.

När du använder ditt objektiv utan motljusskydd kommer det ju in ljus framifrån och från sidorna, men med motljusskydd förhindrar du att det kommer in ljus från sidorna. Och då minskar du bland annat blåstick i dina bilder. Minskad kontrast kan också vara en negativ effekt av att inte använda motljusskydd.

Här nedan ser du exempel på utan  och med motljusskydd.

Utan motljusskydd
Utan motljusskydd
med Motljusskydd
med Motljusskydd

(Det suddiga på den nedre bilden är hennes svans)

Så för mig är motljusskydd numera ett måste, i alla fall soliga dagar eller om jag ska vara i studion och köra med bland annat sidoljus som kan förstöra.

Motljusskydd kan dock se ut på olika sätt.

Motljusskydd av gummi
Motljusskydd av gummi
Motljusskydd plast
Motljusskydd plast

På den översta bilden ser ni ett motljusskydd av gummi och på den undre ett av hårdplast. Det skiljer egentligen ingenting mellan dem, de fungerar lika bra. En fördel jag kan hitta med det som är gjort av gummi är att det går att ”vika” ihop så det tar mindre plats. Sedan är ju inte det lika ömtåligt eftersom det är ”böjbart”. Men de uppfyller båda samma funktion.

Av: Malin Wallberg.

En reaktion på “Varför motljusskydd?”

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Emil Olsson skriver:

    Hej, jag har en Canon EOS 500D och letar efter ett motljusskydd. Jag har blivit lite klokare efter att ha läst på din sida men är fortfarande osäker på vart man ska vända sig. Vad rekommenderar du?

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *