Varför ska man ha ett motljusskydd?

När man börjar intressera sig för att fotografera finns det många prylar och manicker man inte riktigt vet vad de ska vara bra till. Oftast låter man helt enkelt bli att köpa dem, eftersom man ändå inte ser nyttan i att slänga ut en massa pengar på, vad man tycker, helt onödiga grejer. Men ibland slinker de ändå med, de där sakerna man inte behöver. Eftersom alla andra har dem, måste de ju vara bra för något? En sådan pryl var motljusskyddet för mig. Jag hade det alltid på, för det såg mycket mer professionellt ut då, men jag såg egentligen ingen skillnad på bilderna.


Det ser betydligt proffsigare med motljusskydd från Kamda på

Det är först på senare tid som jag har börjat inse hur stor skillnad ett motljusskydd faktiskt gör. Du slipper blänket från solen som kommer från sidan och får därför möjlighet att ta skarpare bilder, något som är viktigt för många i sitt fotograferande. Du eliminerar även linsöverstrålningen, det vill säga de fläckar som brukar dyka upp på bilderna under soliga dagar, om det nu inte är en effekt du är ute efter.


Utan motljusskydd. Här får vi linsöverstrålning från solen som ligger snett till vänster utanför bilden


Med motljusskydd. Vi eliminerar linsöverstrålningen och färgerna blir mindre utfrätta.

Ett objektiv fungerar nämligen som så att det tar in ljus från alla håll, även ovanifrån och från sidan, och skulle du sitta i en båt på spegelblankt vatten, även underifrån. Med ett motljusskydd skärmar du av objektivet så ljuset som faller på motivet är det ljus du får in. Vi kan jämföra det med att stå i en tunnel och titta ut. Du ser fortfarande samma saker, samma motiv, men du slipper allt som stör i periferin.

En annan fördel med ett motljusskydd är att det extraknäcker som en billig försäkring för ditt objektiv. Om du skulle, gud förbjude, tappa ditt objektiv, tar motljusskyddet den värsta smällen och förhoppningsvis klarar sig objektivet utan skador.


Motljusskydd från Kamda med filtergänga, passar på objektiv som saknar bajonettfattning

Motljusskydd finns för objektiv med bajonettfattning och med filtergänga, de med bajonettfattning passar i allmänhet bara på det objektiv de är konstruerade för, medan ett motljusskydd med filtergänga är universalt så länge filterdiametern stämmer.

Så om kvaliteten på dina bilder börjar bli allt viktigare för dig är det dags att börja fundera på att utrusta dina objektiv med motljusskydd. På Kamda finns alla storlekar och fattningar du kan tänkas behöva! Du kan även välja mellan hårdplast och gummi, vad just du föredrar är en smaksak. Ett motljusskydd i hårdplast är stöttåligare och i min mening lättare att hantera, medan ett i gummi lättare får plats i väskan. Det fina med fotografering, eller med all konst för den delen, är att man får välja helt själv hur man vill ha det.

Av Sofia Dahlberg

En reaktion på “Varför ska man ha ett motljusskydd?”

  1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Anneli - A'la Foto skriver:

    Nästa gång när du visar skillnaden på motljusskydd och inte så ta samma bild med och utan och med samma motiv som är skarpt! Det är lite svårt att se skillnaden på dessa två bilder! Men jag älskar linsöverstrålningen i första bilden så av dessa två vinner helt klart utan motljusskydd! :O))

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/2/2/motljusskydd.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *